Dienst EPC

Waarvoor dient een EPC?

Een energieprestatiecertificaat zorgt ervoor dat de consument in één oogopslag informatie krijgt over het energieverbruik van het pand. Zo krijgt u als koper of huurder een idee van het energieverbruik, een kost die steeds belangrijker wordt.

Verkopen of verhuren

Wanneer u een woning verkoopt of verhuurt dient u volgens de wet sinds 1 januari 2009 in het bezit te zijn van een energieprestatiecertificaat of kortweg EPC. Per woning, appartement of studio is een certificaat nodig. Dat certificaat moet opgemaakt zijn door een erkend energiedeskundige type A.Een energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig. Als u dus het goed opnieuw verhuurt of verkoopt binnen deze periode hoeft er geen nieuw certificaat voorzien te worden.Ook een EPB-aangifte kan binnen deze periode dienstdoen als certificaat.Beschikt u als verkoper of verhuurder niet over het certificaat, dan kan u een administratieve geldboete krijgen die kan oplopen tot 5000 €.

Verkoop

U dient enkel over een EPC te beschikken wanneer u uw woning of pand verkoopt in volle eigendom. Wanneer het om een schenking, verkoop van enkel vruchtgebruik of gerechtelijke onteigening gaat, is geen EPC verplicht.Woningen die op geen enkele manier verwarmd worden, moeten niet over een EPC beschikken.Neem hier contact met ons op voor bijkomende informatie of een vrijblijvende offerte.

Verhuur

Wettelijk gezien is er per wooneenheid een EPC vereist. Verhuurt u studentenkamers zonder badkamer of keuken, dan is 1 certificaat voor het volledige gebouw voldoende.Verhuurt u een vakantiewoning waarvan de huurovereenkomst voor minder dan twee maanden
wordt afgesloten, dan heeft u geen EPC nodig.Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Neem dan hier contact met ons op.

Publieke gebouwen

Voor het opstellen van een energieprestatiecertificaat voor publieke gebouwen, gelden andere voorwaarden.Alsaco heeft voor u speciaal hiervoor erkende energiedeskundigen type C in dienst. Neem contact met ons op voor bijkomende informatie of een vrijblijvende offerte.

Meer weten? 

Deze interessante links geven u een massa aan informatie: